Longeren: een goede training voor je paard?

Longeren: een goede training voor je paard?

Als je traint voor een bepaald doel met je paard, dan is het goed om afwisseling in de training te bieden. Longeren is een leuke en effectieve variatie op je training. Het is namelijk veel meer dan je paard alleen maar rondjes laten lopen aan een lange lijn.

Wat is het doel van een paard longeren?

Het doel van het longeren is je paard zowel aan de linker- als rechterkant te gymnastiseren. Je vraagt je paard in de juiste lengtebuiging te lopen, je paard loopt dan in de lengte (van staart tot neus) licht gebogen is in de richting van de cirkel. Daarbij zet hij zijn binnenachterbeen onder de massa. Door de juiste lengtebuiging stretcht je paard de buitenkant van zijn lijf, laat hij zijn rug los en loopt hij ontspannen voorwaarts-neerwaarts. Het voordeel van longeren is dat je je paard onbelast, dus zonder ruiter op de rug, kunt trainen. Bijvoorbeeld om sterke spieren of een betere conditie te krijgen.

Wat heb ik nodig om te kunnen longeren?

  • Longeerzweep: een lange zweep om je paard aanwijzingen te geven. De zweep is niet om mee te slaan!
  • Longeersingel: Een singel (i.c.m. dekje) om bijzetteugels aan vast te maken. Je kunt door te longeren met een longeersingel een jong paard ook laten wennen aan de druk van een singel.
  • Longeerlijn: een enkele longeerlijn is ongeveer 8 meter lang. Een dubbele longeerlijn is ongeveer 18 meter in lengte.
  • Hoofdstel of kaptoom: Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je met een hoofdstel (zonder teugels) of kaptoom (bitloos) longeren.
  • Beenbescherming is vooral bij jonge of frisse paarden zeker aan te raden. Denk hierbij een peesbeschermers, strijklappen en eventueel springschoenen.
  • Longeercirkel of bak (afgezet) met goede bodem. Diameter tussen de 12 en 16 meter. Heb je geen vaste longeercirkel zet dan een cirkel af met lint.

Hoe ziet een training aan de longe eruit?

Iedere training, onder het zadel of aan de hand, begint met een warming-up. Begin altijd in de natuurlijke houding van je paard, zonder hulpteugels en laat je paard zowel links- als rechtsom ongeveer 5 a 10 minuten opwarmen. Zorg dat je tijdens het trainen beide kanten evenveel belast, wissel dus regelmatig van kant. Afhankelijk van het doel van je longeertraining kun je hulpteugels gebruiken en de oefeningen bepalen.

Een longeertraining is intensief voor je paard, een training van 30 minuten is intensief genoeg. Houd ook rekening met de bodem van de longeercirkel, de leeftijd van je paard en zijn conditie. Eindig de training altijd met een cooling-down, bijvoorbeeld door even langs de weg rechtuit aan de hand te stappen.

Kaptoom longeren paard

Hulpteugels tijdens het longeren

Je kunt tijdens het longeren kiezen voor verschillende hulpteugels, maar let hierbij altijd om: weet wat je doet! Je kunt namelijk ook (onbewust) de verkeerde spieren trainen en zelfs blessures veroorzaken.

Er zijn veel hulpmiddelen op de markt en ruiters zien vaak door de bomen het bos niet meer. Overleg daarom met een ervaren instructeur welke longeertraining het beste bij je paard past, of hulpteugels daarbij kunnen helpen en hoe je het op de juiste manier gebruikt.

Een bekende hulpteugel is de longeerhulp: een zachte lijn die over de rug achter de schoft ligt. De lijn wordt onder de voorbenen door een ring gehaald en aan beide zijden van het hoofdstel/kaptoom vastgeklikt. Het is belangrijk dat de lijn de juiste lengte heeft zodat je paard lang en laag kan lopen en niet in de krul wordt getrokken.

En ander veelgebruikt systeem is de Pessoa. Deze hulpteugel is net als de longeerhulp verbonden aan het hoofdstel/kaptoom, maar loopt ook via een katrol door de longeersingel naar de achterkant om het ondertreden te stimuleren. Je kunt de Pessoa op verschillende manieren aan de voorkant vastmaken, afhankelijk van het trainingsdoel.

Tot slot is er het beroemde bijzettouwtje. Dit is een lang touw van 6,5 meter. Om met touwtjes te longeren heb je een longeersingel nodig. Door de touwtjes door de ringen van de singel te halen creëer je een doorlopend systeem. Hierdoor kan het touw meebewegen met de stelling/buiging van je paard. Maak het bijzettouwtje ook altijd vast met een veiligheidsknoop zodat je het snel kunt lostrekken als het nodig is.

Voordelen longeren

  • Een onbelaste training zonder ruiter op de rug.
  • Variatie in training.
  • Goed om de gangen van je paard te observeren.

Nadelen longeren

  • Door verkeerd gebruik te maken van hulpteugels doe je meer kwaad dan goed.
  • Je paard loopt continu op de cirkel.

Veel gestelde vragen

Is longeren goed voor je paard?

Als je op de juiste manier longeert dan is het een goede training voor je paard.

Hoelang duurt een longeertraining?

Longeren is een belastende training voor je paard om hij continu op de cirkel loopt. Longeer daarom niet langer dan 30 minuten.

Welke hulpteugels gebruik je tijdens het longeren?

Je kunt zowel met als zonder hulpteugels longeren, afhankelijk van je trainingsdoel. Heb je zelf weinig ervaring met longeren? Laat je dan adviseren door een ervaren trainer of instructeur.