Plezier, het belangrijkste doel voor ruiters

Plezier, het belangrijkste doel voor ruiters

De ene ruiter rijdt dressuur, de ander is actief in de springsport of maakt graag buitenritten. Maar een ding hebben we allemaal met elkaar gemeen: het plezier dat we uit paardrijden halen! En dat vergeten we soms als we doelen stellen… Dan denken we vaak dat we streng moeten zijn voor onszelf. Maar ik geloof juist dat het tegenovergestelde waar is. Je wilt toch juist ontzettend veel energie krijgen van je doelen en er met heel veel plezier aan werken? 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Dit artikel is een samenvatting van aflevering 2 van de Ruiterdoelen Podcast. Luister de hele aflevering op Spotify of lees hier verder. 

Ruiters met ambitie

Tijdens het werken aan je doelen kunnen wij ambitieuze ruiters ons soms best wel druk opleggen, bijvoorbeeld om het ene niveau te behalen. En een beetje druk en drive is zeker niet erg. Dat heb je ook nodig. Maar het moet niet ten koste gaan van alles en vooral niet ten koste gaan van het plezier wat je haalt uit paardrijden.

En als er iets is wat je mag onthouden, dan is het het volgende. Het niet halen van je doel is niet hetzelfde als falen. Ik herhaal altijd nog een keer. Het niet behalen van je doel is niet hetzelfde als falen. Want er zijn zoveel factoren van invloed die mede bepalen of jij wel of niet je doel bereikt. En soms voelt het wel een beetje als falen, maar dat heeft vaak meer te maken met het type doel dat je stelt. Er zijn namelijk drie soorten doelen.

Soorten doelen voor ruiters

Resultaatdoelen

Ten eerste zijn er de resultaatdoelen. En veel ruiters zijn heel goed in het stellen van resultaatdoelen. Ik neem meestal als voorbeeld een wedstrijdruiter, omdat het wedstrijdruiters vaak werken met doelen. Dus bijvoorbeeld je stelt jezelf het doel “Ik wil de komende wedstrijd in de top vijf eindigen of ik wil twee winstpunten behalen“. Resultaatdoelen zijn, zoals het woord al zegt, gericht op het behalen van een bepaald resultaat. En daar heb je zelf heel beperkt controle over. Je bent bijvoorbeeld ook afhankelijk van hoe goed andere ruiters presteren of de beoordeling van een jury. Een resultaatdoel is dus een mooie stip op de horizon. Maar er zijn betere en belangrijkere doelen om je op te focussen.

Prestatiedoelen

Een prestatiedoel gaat over jouw eigen prestaties, dus bijvoorbeeld zelf een foutloze proef rijden. Bij een prestatiedoelen kijk je echt alleen naar jezelf. Je hebt dus niks of niemand anders nodig en dat maakt een prestatiedoel ook heel krachtig. Nu is het natuurlijk zo dat je als ruiter natuurlijk altijd één externe factor hebt en dat is je paard. En als je paard een blessure krijgt of gewoon een keer zijn dag niet heeft, dan heeft dat natuurlijk ook invloed. Maar dat hoort nu eenmaal bij paardrijden. Je bent met je paard samen een team en jouw paard weet natuurlijk helemaal niks van de doelen die jij als ruiter stelt. Dus let vooral op hierbij vooral op jezelf en wat je zelf onder controle kunt houden.

Wedstrijd paard

Procesdoelen

En tot slot zijn er de procesdoelen. Dit zijn eigenlijk gewoon de taken die je moet doen om je prestatiedoel te bereiken. Deze taken vallen compleet binnen jouw controle. Probeer ze ook zo specifiek mogelijk te maken. Stel je schijft voor een training op wat de focus voor die training is, waar je aan wilt werken? Dan kun je zeggen ‘Ik ga op mijn houding letten.’ Maar ja, dat is natuurlijk supervaag. Maak het specifieker! Schrijf dan bijvoorbeeld op ‘Ik zorg dat ik blijf veren in mijn enkels en in mijn knieën. Ik zorg dat ik mijn bovenbeen los is en dat ik mijn handen naast elkaar blijven’.

Een ander belangrijk punt is dat je deze taak ook positief omschrijft. Dus zeg niet ‘Ik ga niet mijn benen op slot zetten en ik ga niet mijn buitenhand naar voren schuiven’. Je hersenen begrijpen namelijk niet wat het woordje niet betekent. Want stel ik zeg tegen je ‘Denk niet aan een roze olifant’. Nou, waar dacht je net aan? Aan een roze olifant! Schijf taken dus altijd op een positieve manier op en gericht op wat je wel wil doen. Want dat kunnen je hersenen gewoon beter onthouden.

Dus als je doelen gaat stellen, is het prima om met een resultaat te beginnen. Maar kijk daarna ook verder naar je prestatiedoelen en naar je procesdoelen/taken. Want die twee laatste, dat is waar je echt je plezier uit gaat halen! En dan is het behalen van je resultaat uiteindelijk de kers op de taart.

4 tips: doelen stellen met plezier

  1. Focus op de reis, niet de bestemming
    Denk jij dat je gelukkiger bent als je jouw doel of droom hebt bereikt? Of haal je uit iedere stap richting je doel net zo veel plezier en voldoening? Tuurlijk, als je droom uitkomt ben je super blij en extra gelukkig! Maar dat gevoel is slechts van korte duur. Laat je geluk daarom niet afhangen van dat ene moment. Haal plezier uit iedere stap die je zet richting je doel of droom! Het gaat om de reis, niet om de bestemming.
  2. Leg de lat op de juiste hoogte
    Paardrijden is je passie, dus wat heb je eraan om aan je doelen te werken als je er geen plezier aan beleeft? Een Ruiterdoel mag je best een beetje druk opleggen, maar je mag er niet wakker van liggen of er heel gestrest door raken. Geeft jouw doel je stress? Leg de lat dan iets lager. Daar is niks mis mee!
  3. Plezier voor je paard
    Jouw ruiterdoel moet niet alleen jou plezier geven maar ook je paard. Jullie zijn een team! Probeer zoveel mogelijk variatie in je trainingen te brengen, dat is voor zowel jou als je paard leuk. Denk ‘Outside the box’, veel oefeningen kun je ook trainen tijdens een buitenrit of via grondwerk. Doe bijvoorbeeld ook eens mee aan een clinic in een hele andere discipline. Dat is ook nog eens heel leerzaam!
  4. Beloon jezelf
    Wat is er leuker dan jezelf belonen voor al je harde werken? Je bent misschien nog niet waar je wilt zijn, maar je bent al zoveel verder dan op dag één. Doe iets leuks als je een ‘kleiner’ doel haalt. Een mooie reden om bijvoorbeeld dat ene mooie zadeldekje te kopen. En vergeet hierbij je paard natuurlijk ook niet. Het is toch heel bijzonder dat je paard zo zijn best doet voor jou!

paard buitenrijden

Positieve mindset voor ruiters

Een ander belangrijk onderdeel is een positieve mindset. En daarmee bedoel ik niet dat je nooit een keer mag balen of nooit teleurgesteld mag zijn als er iets niet goed ging. Maar probeer jezelf aan te leren eerst naar de positieve dingen te kijken. Vergelijk je hersenen met je armspieren. Als je ze regelmatig traint, worden ze sterker. Train je altijd één arm, dan wordt die ene arm sterker en de andere niet. Dit geldt ook voor je brein. Hoe meer je bezig bent met wat je wél wil en wat je wél kan hoe meer je brein dat automatisch gaat doen.

En dit is ook voor mij een belangrijk onderdeel geweest. Want toen Jemme geopereerd moest worden, moest ik ook onze doelen en plannen helemaal omgooien. Want eigenlijk had ik nu al wedstrijden willen rijden en hadden we al veel verder willen zijn. Maar goed, het is wat het is en dat is niet zo. En we hebben nu gewoon andere doelen waar we aan werken. Uiteindelijk komen we wel bij het bereiken van een uiteindelijk resultaat: Z-dressuur en Z-springen. De route die we moeten afleggen om daar te komen is gewoon anders dan dat ik 2 jaar geleden voor ogen had gehad. En dat is prima.

Iets als een operatie ligt buiten je controle. En ik heb ook geleerd me daar niet meer druk over te maken en dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een positieve mindset is ook echt iets waar je bewust mee bezig moet zijn en aan moet werken.En geen enkele ruiter wil toch in die negativiteit blijven hangen? Want dan kun je je plezier echt verliezen.

Hoe krijg je een positieve mindset?

Twee dingen die mij heel erg hebben geholpen hierbij zijn:

  • Ten eerste benoem waar je trots op bent. Veel ruiters zijn heel goed om bijvoorbeeld na een training of een wedstrijd eerst de dingen te benoemen en te onthouden die niet goed gingen. Door jezelf te leren eerst de dingen te benoemen die het wel goed gingen en waar je trots op bent blijf je ook meer bewust van die positieve punten. En die positieve punten zijn er ook altijd! Hoe klein ze ook zijn.Dit hebben we daarom ook bewust meegenomen in ons Ruiterdoelen platform. Als je daar een training, les of wedstrijd registreert, dan vragen we je ook waar was je trots op? We vragen je ook wat je leermomenten waren? In plaats van dat we bijvoorbeeld vragen wat de verbeterpunten van deze training zijn. Op die manier helpen we je ook die positieve mindset te krijgen en te behouden.
  • Het tweede punt is omring jezelf met positieve mensen. Je kent de uitspraak vast wel ‘Je bent met wie je omgaat.’ Dus vraag je jezelf eens af, hoe ziet jouw directe omgeving eruit? Je vrienden, familie, je stalgenootjes, maar ook bijvoorbeeld je instructeurs. En wees zelf ook die persoon richting andere ruiters. Dus moedig ook bijvoorbeeld stalgenoot of vrienden aan waarvan je merkt dat die moeite hebben met een positieve mindset. Door juist wel eerst die positieve dingen te benoemen en niet meteen mee te gaan in alle negatieve dingen of alle verbeterpunten die zij eerst benoemen.